DATA : : 06.05-10.05.2024 r

ZUPA II DANIE 
PoniedziałekZupa szpinakowa z jajkiem i ziemniakami na wywarze warzywnym (320/30g) 1,3,7,9,
E[kcal]:454,23kcal | B[g]:20,02g |T [g]:12,73g |W[g]:67,25g
Gotowane pyzy z mięsem i cebulką smażoną (220g),kapusta zasmażana (100g), domowy kompot wieloowocowy (200ml)
E[kcal]: 186,5kcal | B[g]:12.02g |
T [g]:8.48g |W[g]:19.35g
Wtorek Rosół na wywarze mięsno-warzywnym z makaronem (350 ml)  1,3,9,
E[kcal]: 182.9kcalB[g]:7.2g |
T [g]: 4.1g | W [g]: 29.8g
Pieczone kotleciki mielone z mięsa mieszanego (100) 1,3, ziemniaki gotowane z koperkiem (150 g), mix sałat z pieczonym burakiem i sosem vinegret (100g) 10, domowy kompot jabłkowy (200ml)
E [kcal]:507.58kcal|B [g]: 19.56g |
T [g]: 11.66g | W [g]:74.34g 
ŚrodaKapuśniak na słodkiej kapuście z pomidorami i ziemniakami na wywarze warzywnym (350ml) 1,7,9
E [kcal]: 183.3kcal | B [g]: 5.6g | T [g]: 7.9g | W [g]: 20.8g 
Gulasz z szynki wieprzowej (150 g), kasza jęczmienna (150 g) 1, ogórek kiszony (100 g), domowy kompot wieloowocowy (200ml)
E [kcal]: 504.95kcal | B [g]: 24.88g |
T [g]: 12.63g | W [g]: 63.43g 
CzwartekBarszcz biały z ziemniakami i kiełbasą na wywarze warzywnym (350ml) 1,7,9,
E[kcal]: 166.48kcal|B [g]: 10.06g |
T [g]:8.05g W[g]:14.42g
Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym (100g/50g) 1,7,9 ziemniaki gotowane z koperkiem (150g) , jabłko (100g) domowy kompot jabłkowy (200ml)
E [kcal]:471.03kcal| B [g]: 17.3g | T [g]:10.3 | W [g]:69.5g
PiątekKrem z brokuła z grzankami (350 ml/20g) 7,9,
E [kcal]: 192,06kcal | B [g]: 8,27g |
T [g]: 6,36g |W[g]17,57g
Morszczuk smażony w cieście naleśnikowym (120 g) 1,3,4,7, ziemniaki gotowane z koperkiem  (150g), surówka z białej kapusty z marchewką i czerwoną cebulą (100g), domowy kompot wieloowocowy (200ml)
E [kcal]: 433.28kcal | B [g]: 21.24g |
T [g]: 13.75g | W [g]: 59.41g
Liczbą oznaczono alergeny zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 (lista alergenów zamieszczona obok); Wartość odżywcza i kaloryczna posiłków została obliczona na podstawie średniej ważonej z uwzględnieniem grup wiekowych korzystających z posiłków , wynika ona z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej i stanowi 30-35% wartości zapotrzebowania. , ; E-energia, B-białko, T-tłuszcz, W-węglowodany  Zastrzega się możliwość wprowadzania zmian do jadłospisu

ZUPA Z WKŁADKĄ

DATA : 06.05-10.05.2024 r

ZUPA Z WKŁADKĄ MIĘSNĄ 
PoniedziałekZupa szpinakowa z jajkiem, ziemniakami i kurczakiem (400/50g) 1,3,7,9, Chleb pszenny (75g) 1,
E[kcal]: 631.0kcal | B[g]:38.72g |T [g]:28.77g |W[g]:56.31g
Wtorek Rosół z makaronem i kurczakiem (450 ml)  1,3,9, Chleb pszenny (75g) 1, Jabłko 1 szt
E [kcal]: 620.0kcal | B [g]: 30.44g | T [g]: 13.9g | W [g]: 99.13g
ŚrodaZupa meksykańska z kurczakiem i dodatkiem sera (450 ml) 7,9 Chleb pszenny (75g) 1,
E [kcal]: 601.0kcal | B [g]: 40.29g | T [g]: 23.54g | W [g]: 58.72g 
CzwartekZupa fasolowa  z ziemniakami i indykiem (450 ml) 1,9, Chleb pszenny (75g) 1,
E[kcal]: 591.0kcal|B [g]: 34.47g | T [g]:14.65g W[g]:79.78g
PiątekZupa rybna z morszczukiem (450 ml) 1,4,9, Chleb pszenny (75g) 1, Pomarańcza 1szt
E [kcal]: 574.0 kcal | B [g]: 28.3g | T [g]: 14.37g |W[g]: 88.57g
Liczbą oznaczono alergeny zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 (lista alergenów zamieszczona obok); Wartość odżywcza i kaloryczna posiłków została obliczona na podstawie średniej ważonej z uwzględnieniem grup wiekowych korzystających z posiłków , wynika ona z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej i stanowi 30-35% wartości zapotrzebowania. , ; E-energia, B-białko, T-tłuszcz, W-węglowodany  Zastrzega się możliwość wprowadzania zmian do jadłospisu

ALERGENY
OZNACZENIE ALERGENÓW
ALERGENY W ŻYWNOŚCI -WYSTĘPOWANIE

Zboża zawierające gluten
1
 
pszenica, żyto, pszenżyto,  orkisz, jęczmień i owies oraz w pochodnych przetworach – kasze, makarony, płatki, mąka). Dodatek do pasztetów, parówek, konserw mięsnych, wędlin, serów  żółtych, napojów, zup i sosów w proszku, przypraw, sosów sałatkowych, ciastek
Skorupiaki
2

skorupiaki to kraby, homary, krewetki, stanowią dodatek w azjatyckich potrawach curry i sałatkach, sosach rybnych, pastach.
Jaja
3

najmniejsze ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej jest po spożyciu białka jaja kurzego w formie wypieku (np. biszkoptu), nieco większe po spożyciu białka ugotowanego na twardo, następnie ugotowanego na miękko lub w formie jajecznicy, a największe po spożyciu surowego białka np. w postaci majonezu, tiramisu lub dodatku do tatara
Ryby
4
 
ryby są składnikiem sosów rybnych, sosów do sałatek, kostek rosołowych, sosów azjatyckich a także pizzy.
Orzeszki ziemne
5

znajdują się w ciastkach, potrawach curry, deserach, sosach, w oliwie, także czekoladzie i wyrobach czekoladopodobnych.
Soja
6
 
znajduje się w wędlinach, pasztetach mięsnych i sojowych, sosach, majonezach, margarynach, pieczywie, wyrobach cukierniczych, czekoladach, batonach, lodach i deserach mlecznych, główny składnik sosu i oleju sojowego.
Mleko
7

najczęstsza alergia pokarmowa w Polsce i dotyczy przede wszystkim dzieci w pierwszym okresie życia.  Występuje w formie przetworów, jak lody, ciastka, słodycze, także w majonezie, sosach sałatkowych, kaszkach instant, purée ziemniaczanym, margarynie, naleśnikach, pierogach, zupach w proszku, potrawach w słoikach i puszkach, gotowych daniach rybnych. Mleko dodaje się też do wędlin i pasztetów.
Orzechy
8

występują w pieczywie, wyrobach cukierniczych, lodach, deserach mlecznych, kremach czekoladowych, słodyczach,  czekoladzie i wyrobach czekoladopodobnych.
Seler
9
może występować w sałatkach, przetworzonych produktach mięsnych, również mrożonych, gotowych zupach, kostkach rosołowych, pasztetach.
Gorczyca
10

przyprawa stosowana  w produkcji musztardy. Składnik mieszanek przyprawowych, marynat, sosów i zup.
Ziarna sezamu
11

główny składnik pasty wegetariańskiej hummus i masła sezamowego tahini. Występuje również w pasztetach wegetariańskich, pieczywie (posypanym ziarnami sezamu), kremach, ciastkach, lodach.
Dwutlenek siarki
12

dodawany jest do żywności jako konserwant, chroniący przed wilgocią i pleśnią np. do suszonych i kandyzowanych owoców. Obecny też w produktach mięsnych i napojach gazowanych, a także w winie i piwie. Dwutlenkiem siarki konserwuje się również warzywa i owoce, aby nie ulegały utlenieniu (nie ciemniały).
Łubin
13

 łubin dodaje się do różnych gatunków mąki, stosuje jako zamiennik soi w produktach wegetariańskich lub składnik niektórych batonów energetycznych dla sportowców.
Mięczaki, małże
14
skorupiaki ,małże, kalmary, ślimaki, ostrygi, ośmiornice i trąbiki należą do produktów o dużym potencjale alergizującym. Mięczaki, poza odrębnym daniem, występują także w potrawkach rybnych, w paluszkach surimi, jako składnik sosu ostrygowego.
 

Go top