• OBIAD DWUDANIOWY DUŻY 26 ZŁ (kaloryczność i wartości odżywcze podane są pod nazwą potrawy – dania )
  • OBIAD DWUDANIOWY MAŁY 23 ZŁ ( gramatura, kaloryczność i wartości odżywcze dla zupy są te same, jak dla obiadu dużego , natomiast II danie stanowi ok 60 % wartości podanych dla dania dużego )

KAŻDE II DANIE MOŻNA ZAMIENIĆ W TEJ SAMEJ CENIE NA KOTLETA PANIEROWANEGO DROBIOWEGO LUB KOTLETA SCHABOWEGO – UWAGA DOTYCZY TYLKO DUŻEGO ZESTAWU

DLA ZAMÓWIENIA POWYŻEJ 75 ZŁ COLA 1 LITR ZA ZŁOTÓWKĘ ( NA PROŚBĘ KLIENTA )

DLA ZAMÓWIENIA POWYŻEJ 120 ZŁ COLA 1 LITR GRATIS ( NA PROŚBĘ KLIENTA )

  • DLA ZAMÓWIEŃ DO 40 ZŁ DOLICZAMY DOWÓZ 6 ZŁ ( NA TERENIE CHOSZCZNA I OKOLIC ) POWYŻEJ TEJ KWOTY DOWÓZ GRATIS , PRZY ZAMÓWIENIACH POZA CHOSZCZNEM WEDŁUG USTALEŃ INDYWIDUALNYCH

DATA :19.02 – 23.02.2024 r 

ZUPA II DANIE 
Poniedziałek Zupa ogórkowa z ziemniakami na wywarze warzywnym (450ml) 1,7,9, 
E [kcal]: 243 kcal | B [g]: 6.45g | T [g]: 16,21g | W [g]: 19.33g

Gulasz z udźca kurczaka duszony z warzywami (250g) 1, ryż paraboliczny (250g), coleslaw z czerwoną kapustą marchewką i koprem (150g) 9,10 domowy kompot porzeczkowy (200ml) E [kcal]: 696,23.kcal | B [g]: 29,56g | T [g]: 16,75g | W [g]: 106,81g 
Wtorek Zupa pomidorowa na wywarze mięsno-warzywnym  z makaronem (450 ml) 1,3,7,9,
E [kcal]: 181.2kcal | B [g]: 10,19g | T [g]: 5.27g | Wg]:24,12g 
Filet z kurczaka panierowany (150g)1,3,7     ziemniaki gotowane z koperkiem (250 g),
surówka wielowarzywna z oliwą  (150g) ( kapusta pekińska ,marchew natka pietruszki ,papryka czerw. ,ogórek )  domowy kompot wieloowocowy (200ml)
| E [kcal]: 607,89kcal | B [g]: 37.00g | T [g]: 14,87g | W [g]: 85,92g 
ŚrodaZupa pieczarkowa z makaronem  na wywarze mięsno-warzywnym (450 ml) 1,3,7,9
E [kcal]: 203.18kcal | B [g]: 11,44g | T [g]: 5,77gW[g]:32,84g 
Bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą (350 g) 1,7,9, ziemniaki gotowane z koperkiem (250g),domowy kompot jabłkowy (200ml)
E [kcal]: 748,52kcal | B [g]: 33,24g | T [g]:19,78g | W [g]:101,58g 
CzwartekZupa jarzynowa z dodatkiem zielonego groszku na wywarze mięsno- warzywnym(450ml) 1,7,9, 
E [kcal]: 242.1kcal | B [g]: 8,29g | T [g]: 9,28g | W [g]:33,84g 
Bitki wieprzowe duszone w sosie własnym z dodatkiem ziół  (180g) 1, kasza gryczana (250g) 1, surówka z buraków z cebulą (150g) ,domowy kompot wieloowocowy (200ml)
E [kcal]: 686.25kcal | B [g]: 35,46g | T [g]: 26,77g | W [g]: 80.88g

LUB
Placek po zbójnicku – placki ziemniaczane (250g) z gulaszem z szynki i warzyw (250g) 1,3,7,10,
E [kcal]: 1021,23.kcal | B [g]: 29,56g | T [g]: 52,86 | W [g]: 106,81g
PiątekKrupnik z kaszą jęczmienną na wywarze mięsno-warzywnym(450ml) 1,9,
E [kcal]: 309,94kcal | B[g]: 11.57g |T [g]:14.37g W[g]:35.80g 
Kotlet de volaj (150g) 1,3,7,10ziemniaki gotowane z koperkiem (250 g)surówka z kapusty białej (150g)domowy kompot jabłkowy  (200ml)
E [kcal]:641,48 kcal | B[g]: 32,72g |T [g]:16,53g W[g]:95,07g
Liczbą oznaczono alergeny zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 (lista alergenów zamieszczona pod jadłospisem); Wartość odżywcza i kaloryczna posiłków została obliczona na podstawie składu surowcowego dań
E-energia, B-białko, T-tłuszcz, W-węglowodany
Zastrzega się możliwość wprowadzania zmian do jadłospisu

ALERGENY..

Zboża zawierające gluten
1
pszenica, żyto, pszenżyto,  orkisz, jęczmień i owies oraz w pochodnych przetworach – kasze, makarony, płatki, mąka). Dodatek do pasztetów, parówek, konserw mięsnych, wędlin, serów  żółtych, napojów, zup i sosów w proszku, przypraw, sosów sałatkowych, ciastek


Skorupiaki
2

skorupiaki to kraby, homary, krewetki, stanowią dodatek w azjatyckich potrawach curry i sałatkach, sosach rybnych, pastach.
Jaja
3

najmniejsze ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej jest po spożyciu białka jaja kurzego w formie wypieku (np. biszkoptu), nieco większe po spożyciu białka ugotowanego na twardo, następnie ugotowanego na miękko lub w formie jajecznicy, a największe po spożyciu surowego białka np. w postaci majonezu, tiramisu lub dodatku do tatara
Ryby
4

ryby są składnikiem sosów rybnych, sosów do sałatek, kostek rosołowych, sosów azjatyckich a także pizzy.
Orzeszki ziemne
5

znajdują się w ciastkach, potrawach curry, deserach, sosach, w oliwie, także czekoladzie i wyrobach czekoladopodobnych.
Soja
6

znajduje się w wędlinach, pasztetach mięsnych i sojowych, sosach, majonezach, margarynach, pieczywie, wyrobach cukierniczych, czekoladach, batonach, lodach i deserach mlecznych, główny składnik sosu i oleju sojowego.
Mleko
7

najczęstsza alergia pokarmowa w Polsce i dotyczy przede wszystkim dzieci w pierwszym okresie życia.  Występuje w formie przetworów, jak lody, ciastka, słodycze, także w majonezie, sosach sałatkowych, kaszkach instant, purée ziemniaczanym, margarynie, naleśnikach, pierogach, zupach w proszku, potrawach w słoikach i puszkach, gotowych daniach rybnych. Mleko dodaje się też do wędlin i pasztetów.
Orzechy
8

występują w pieczywie, wyrobach cukierniczych, lodach, deserach mlecznych, kremach czekoladowych, słodyczach,  czekoladzie i wyrobach czekoladopodobnych.
Seler
9
może występować w sałatkach, przetworzonych produktach mięsnych, również mrożonych, gotowych zupach, kostkach rosołowych, pasztetach.
Gorczyca
10

przyprawa stosowana  w produkcji musztardy. Składnik mieszanek przyprawowych, marynat, sosów i zup.
Ziarna sezamu
11

główny składnik pasty wegetariańskiej hummus i masła sezamowego tahini. Występuje również w pasztetach wegetariańskich, pieczywie (posypanym ziarnami sezamu), kremach, ciastkach, lodach.
Dwutlenek siarki
12

dodawany jest do żywności jako konserwant, chroniący przed wilgocią i pleśnią np. do suszonych i kandyzowanych owoców. Obecny też w produktach mięsnych i napojach gazowanych, a także w winie i piwie. Dwutlenkiem siarki konserwuje się również warzywa i owoce, aby nie ulegały utlenieniu (nie ciemniały).
Łubin
13

 łubin dodaje się do różnych gatunków mąki, stosuje jako zamiennik soi w produktach wegetariańskich lub składnik niektórych batonów energetycznych dla sportowców.
Mięczaki, małże
14
skorupiaki ,małże, kalmary, ślimaki, ostrygi, ośmiornice i trąbiki należą do produktów o dużym potencjale alergizującym. Mięczaki, poza odrębnym daniem, występują także w potrawkach rybnych, w paluszkach surimi, jako składnik sosu ostrygowego.

Go top