CENA DANIA DNIA :

  • OBIAD DWUDANIOWY DUŻY 24 ZŁ (kaloryczność i wartości odżywcze podane są pod nazwą potrawy – dania )
  • OBIAD DWUDANIOWY MAŁY 21 ZŁ ( gramatura, kaloryczność i wartości odżywcze dla zupy są te same, jak dla obiadu dużego , natomiast II danie stanowi ok 60 % wartości podanych dla dania dużego )

KAŻDE II DANIE MOŻNA ZAMIENIĆ W TEJ SAMEJ CENIE NA KOTLETA PANIEROWANEGO DROBIOWEGO LUB KOTLETA SCHABOWEGO – UWAGA DOTYCZY TYLKO DUŻEGO ZESTAWU

DLA ZAMÓWIENIA POWYŻEJ 70 ZŁ COLA 1 LITR ZA ZŁOTÓWKĘ

DLA ZAMÓWIENIA POWYŻEJ 100 ZŁ COLA 1 LITR GRATIS

  • DLA ZAMÓWIEŃ DO 35 ZŁ DOLICZAMY DOWÓZ 5 ZŁ ( NA TERENIE CHOSZCZNA I OKOLIC ) POWYŻEJ TEJ KWOTY DOWÓZ GRATIS , PRZY ZAMÓWIENIACH POZA CHOSZCZNEM WEDŁUG USTALEŃ INDYWIDUALNYCH

KOMPOT DO POSIŁKU PODAWANY JEST OSOBOM KORZYSTAJĄCYM Z OBIADU NA STOŁÓWCE

 

DANIE DNIA

DATA :  25.09-30.09.2023 r

 

 

ZUPA 

II DANIE 

 

Poniedziałek

Zupa szpinakowa z jajkiem i ziemniakami na wywarze warzywnym (420/30g) 1,3,7,9,

Kurczak w sosie porowo-śmietanowym 

 ( 130g/100g)1,7,9, ryż paraboliczny(250g), surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem (150g), domowy kompot wieloowocowy(200ml)

 

E[kcal}:266,43kcal|B[g]:17,18g|T[g]:12,1||W[g]:27,65g

E[kcal]:778,4 kcal |B[g]:36,05g|T[g]:22,71g|W[g]:112,95g

 

Wtorek 

Rosół na wywarze mięsno-warzywnym z makaronem (350 ml)  1,3,9,

Pieczone kotleciki z mięsa mieszanego (2 szt 160g) 1,3, ziemniaki gotowane z koperkiem (250 g) ,mix sałat z pieczonym burakiem i sosem vinegret (150g) 10, domowy kompot jabłkowy (200ml

 

E [kcal]: 235.15 kcal | B [g]: 9.2g | T [g]: 5.27 g | W [g]:38.3g

E [kcal]: 671,74 kcal | B [g]: 32,03g | T [g]: 19,42g | W [g]: 92.21g

 

Środa

Kapuśniak na słodkiej kapuście z pomidorami i ziemniakami na wywarze mięsno-warzywnym (450ml) 1,9, 

Gulasz z szynki wieprzowej (250g) 1, kasza jęczmienna (250g) 1, ogórek kiszony (150 g), domowy kompot wieloowocowy (200ml)

 

E [kcal]:241,16kcal | B [g]:8g | T [g]:11,33g | W [g]:29,93g

E [kcal]:647,37kcal | B [g]:35,75g | T [g]: 18,15g | W [g]: 91,13g 

 

Czwartek

Barszcz biały z ziemniakami i kiełbasą na wywarze mięsno-warzywnym (450ml) 1,7,9,

Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym  (200g/100g) 1,3,7,9 ziemniaki gotowane z koperkiem (250 g) domowy kompot jabłkowy (200ml)

LUB

Placek po zbójnicku – placki ziemniaczane (250g) 

z gulaszem z szynki i warzyw (250g) 1,3,7,10

 

E[kcal]: 237,83kcal | B [g]: 7,98g |T [g]:11,75g |W[g]:20,6g

E [kcal]:890 kcal | B [g]:34,6g | T [g]:20,6g | W [g]:126g

E [kcal]: 1021,23.kcal | B [g]: 29,56g | T [g]: 52,86 | W [g]: 106,81g

 

Piątek

Krem z dyni z suszonymi pestkami dyni (450 ml/5g),7,9,

Dorsz smażony w cieście naleśnikowym (170 g) 1,3,4,7,ziemniaki gotowane z koperkiem (250 g), surówka z białej kapusty z marchewką i czerwoną cebulą (150g), domowy kompot wieloowocowy (200ml)

 

E [kcal]:259,06kcal | B [g]: 10,59 g | T [g]: 7,36g |W[g]22,57g

E [kcal]: 613.81kcal | B [g]:30,09g | T [g]: 19,48g | W [g]:84,16g

 

Liczbą oznaczono alergeny zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 (lista alergenów zamieszczona pod jadłospisem); Wartość odżywcza i kaloryczna posiłków została obliczona na podstawie składu surowcowego dań
E-energia, B-białko, T-tłuszcz, W-węglowodany
Zastrzega się możliwość wprowadzania zmian do jadłospisu

 

ALERGENY
OZNACZENIE ALERGENÓW
ALERGENY W ŻYWNOŚCI -WYSTĘPOWANIE

Zboża zawierające gluten
1

pszenica, żyto, pszenżyto,  orkisz, jęczmień i owies oraz w pochodnych przetworach – kasze, makarony, płatki, mąka). Dodatek do pasztetów, parówek, konserw mięsnych, wędlin, serów  żółtych, napojów, zup i sosów w proszku, przypraw, sosów sałatkowych, ciastek
Skorupiaki
2

skorupiaki to kraby, homary, krewetki, stanowią dodatek w azjatyckich potrawach curry i sałatkach, sosach rybnych, pastach.
Jaja
3

najmniejsze ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej jest po spożyciu białka jaja kurzego w formie wypieku (np. biszkoptu), nieco większe po spożyciu białka ugotowanego na twardo, następnie ugotowanego na miękko lub w formie jajecznicy, a największe po spożyciu surowego białka np. w postaci majonezu, tiramisu lub dodatku do tatara
Ryby
4

ryby są składnikiem sosów rybnych, sosów do sałatek, kostek rosołowych, sosów azjatyckich a także pizzy.
Orzeszki ziemne
5

znajdują się w ciastkach, potrawach curry, deserach, sosach, w oliwie, także czekoladzie i wyrobach czekoladopodobnych.
Soja
6

znajduje się w wędlinach, pasztetach mięsnych i sojowych, sosach, majonezach, margarynach, pieczywie, wyrobach cukierniczych, czekoladach, batonach, lodach i deserach mlecznych, główny składnik sosu i oleju sojowego.
Mleko
7

najczęstsza alergia pokarmowa w Polsce i dotyczy przede wszystkim dzieci w pierwszym okresie życia.  Występuje w formie przetworów, jak lody, ciastka, słodycze, także w majonezie, sosach sałatkowych, kaszkach instant, purée ziemniaczanym, margarynie, naleśnikach, pierogach, zupach w proszku, potrawach w słoikach i puszkach, gotowych daniach rybnych. Mleko dodaje się też do wędlin i pasztetów.
Orzechy
8

występują w pieczywie, wyrobach cukierniczych, lodach, deserach mlecznych, kremach czekoladowych, słodyczach,  czekoladzie i wyrobach czekoladopodobnych.
Seler
9
może występować w sałatkach, przetworzonych produktach mięsnych, również mrożonych, gotowych zupach, kostkach rosołowych, pasztetach.
Gorczyca
10

przyprawa stosowana  w produkcji musztardy. Składnik mieszanek przyprawowych, marynat, sosów i zup.
Ziarna sezamu
11

główny składnik pasty wegetariańskiej hummus i masła sezamowego tahini. Występuje również w pasztetach wegetariańskich, pieczywie (posypanym ziarnami sezamu), kremach, ciastkach, lodach.
Dwutlenek siarki
12

dodawany jest do żywności jako konserwant, chroniący przed wilgocią i pleśnią np. do suszonych i kandyzowanych owoców. Obecny też w produktach mięsnych i napojach gazowanych, a także w winie i piwie. Dwutlenkiem siarki konserwuje się również warzywa i owoce, aby nie ulegały utlenieniu (nie ciemniały).
Łubin
13

 łubin dodaje się do różnych gatunków mąki, stosuje jako zamiennik soi w produktach wegetariańskich lub składnik niektórych batonów energetycznych dla sportowców.
Mięczaki, małże
14
skorupiaki ,małże, kalmary, ślimaki, ostrygi, ośmiornice i trąbiki należą do produktów o dużym potencjale alergizującym. Mięczaki, poza odrębnym daniem, występują także w potrawkach rybnych, w paluszkach surimi, jako składnik sosu ostrygowego. 

 

Go top