DATA :  04.12 – 08.12.2023 r

ZUPA II DANIE 
PoniedziałekZupa brokułowa na wywarze warzywnym (350 ml)   1,7,9,
E[kcal]: 186,5kcal | B[g]:12.02g |T [g]:8.48g |W[g]:19.35g
Spaghetti z sosem bolońskim z mięsem wieprzowym, warzywami i serem żółtym (350 g) 1,7,9 Owoc sezonowy (100 g), domowy kompot porzeczkowy (200ml)
E [kcal]: 570.86kcal | B [g]: 26.26g | T [g]: 18.88g | W [g]: 77.93g
Wtorek Krem marchewkowy z grzankami na wywarze warzywnym (330 ml/10g) 1,7,9,
E [kcal]: 214,56 kcal | B [g]: 6,92g | T [g]: 11,52gW[g]23,93g
Kurczak pieczony (120g), ziemniaki gotowane z koperkiem(150g), sałatka z rzodkiewki, jabłka i pora na jogurcie (100g) 7,  domowy kompot jabłkowy (200ml)
E [kcal]: 457,03kcal | B [g]: 22.64g | T [g]: 12.09g | W [g]: 68.03g
ŚrodaKapuśniaczek z kiszonej kapusty z ziemniakami na wywarze warzywnym (350ml) 1,7,9,
E [kcal]: 139.0kcal | B [g]: 4.4g | T [g]: 7.1g | W [g]: 15.8g 
Pieczone kotleciki z mięsa mieszanego (100) 1,3, ziemniaki gotowane z koperkiem  (150 g), mix sałat z pieczonym burakiem i sosem vinegret (100g) 10, domowy kompot jabłkowy (200ml)
E [kcal]: 507.58kcal | B [g]: 19.56g | T [g]: 11.66g | W [g]:74.34g 
CzwartekZupa szczawiowa z jajkiem i ryżem na wywarze warzywnym (350 ml) (320/30g) 1,3,7,9, 
E [kcal]: 176.44kcal | B [g]: 8.15g | T [g]: 6.91g | W [g]:21.9g
Pulpety drobiowo – warzywne duszone w sosie koperkowym  (100g) 1,3,7,9, kasza bulgur (130g) 1,  surówka z białej kapusty z marchewką i czerwoną cebulką (80g) 10, domowy kompot wieloowocowy (200ml)
E [kcal]: 383,94kcal | B [g]: 21.6g | T [g]: 11,43g | W [g]:53,42g
PiątekBarszcz czerwony z ziemniakami na wywarze warzywnym (350ml) 1,7,9
E [kcal]: 214,4kcal | B [g]: 11,50g | T [g]: 6,24g |W[g]:29,27g
Morszczuk pieczony w tradycyjnej panierce z dodatkiem mąki gryczanej (100g) 1,3,4, ziemniaki gotowane z koperkiem (150g), surówka z kapusty pekińskiej, ogórka i kukurydzy w sosie winegret 10 (100g), domowy kompot jabłkowy (200ml)
E [kcal]: 368.33kcal | B [g]: 19.97g | T [g]: 6.23g | W [g]:60.4g
Liczbą oznaczono alergeny zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 (lista alergenów zamieszczona obok); Wartość odżywcza i kaloryczna posiłków została obliczona na podstawie średniej ważonej z uwzględnieniem grup wiekowych korzystających z posiłków , wynika ona z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej i stanowi 30-35% wartości zapotrzebowania. , ; E-energia, B-białko, T-tłuszcz, W-węglowodany  Zastrzega się możliwość wprowadzania zmian do jadłospisu

ALERGENY
OZNACZENIE ALERGENÓW
ALERGENY W ŻYWNOŚCI -WYSTĘPOWANIE

Zboża zawierające gluten
1
 
pszenica, żyto, pszenżyto,  orkisz, jęczmień i owies oraz w pochodnych przetworach – kasze, makarony, płatki, mąka). Dodatek do pasztetów, parówek, konserw mięsnych, wędlin, serów  żółtych, napojów, zup i sosów w proszku, przypraw, sosów sałatkowych, ciastek
Skorupiaki
2

skorupiaki to kraby, homary, krewetki, stanowią dodatek w azjatyckich potrawach curry i sałatkach, sosach rybnych, pastach.
Jaja
3

najmniejsze ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej jest po spożyciu białka jaja kurzego w formie wypieku (np. biszkoptu), nieco większe po spożyciu białka ugotowanego na twardo, następnie ugotowanego na miękko lub w formie jajecznicy, a największe po spożyciu surowego białka np. w postaci majonezu, tiramisu lub dodatku do tatara
Ryby
4
 
ryby są składnikiem sosów rybnych, sosów do sałatek, kostek rosołowych, sosów azjatyckich a także pizzy.
Orzeszki ziemne
5

znajdują się w ciastkach, potrawach curry, deserach, sosach, w oliwie, także czekoladzie i wyrobach czekoladopodobnych.
Soja
6
 
znajduje się w wędlinach, pasztetach mięsnych i sojowych, sosach, majonezach, margarynach, pieczywie, wyrobach cukierniczych, czekoladach, batonach, lodach i deserach mlecznych, główny składnik sosu i oleju sojowego.
Mleko
7

najczęstsza alergia pokarmowa w Polsce i dotyczy przede wszystkim dzieci w pierwszym okresie życia.  Występuje w formie przetworów, jak lody, ciastka, słodycze, także w majonezie, sosach sałatkowych, kaszkach instant, purée ziemniaczanym, margarynie, naleśnikach, pierogach, zupach w proszku, potrawach w słoikach i puszkach, gotowych daniach rybnych. Mleko dodaje się też do wędlin i pasztetów.
Orzechy
8

występują w pieczywie, wyrobach cukierniczych, lodach, deserach mlecznych, kremach czekoladowych, słodyczach,  czekoladzie i wyrobach czekoladopodobnych.
Seler
9
może występować w sałatkach, przetworzonych produktach mięsnych, również mrożonych, gotowych zupach, kostkach rosołowych, pasztetach.
Gorczyca
10

przyprawa stosowana  w produkcji musztardy. Składnik mieszanek przyprawowych, marynat, sosów i zup.
Ziarna sezamu
11

główny składnik pasty wegetariańskiej hummus i masła sezamowego tahini. Występuje również w pasztetach wegetariańskich, pieczywie (posypanym ziarnami sezamu), kremach, ciastkach, lodach.
Dwutlenek siarki
12

dodawany jest do żywności jako konserwant, chroniący przed wilgocią i pleśnią np. do suszonych i kandyzowanych owoców. Obecny też w produktach mięsnych i napojach gazowanych, a także w winie i piwie. Dwutlenkiem siarki konserwuje się również warzywa i owoce, aby nie ulegały utlenieniu (nie ciemniały).
Łubin
13

 łubin dodaje się do różnych gatunków mąki, stosuje jako zamiennik soi w produktach wegetariańskich lub składnik niektórych batonów energetycznych dla sportowców.
Mięczaki, małże
14
skorupiaki ,małże, kalmary, ślimaki, ostrygi, ośmiornice i trąbiki należą do produktów o dużym potencjale alergizującym. Mięczaki, poza odrębnym daniem, występują także w potrawkach rybnych, w paluszkach surimi, jako składnik sosu ostrygowego.
 

Go top