DATA : 13.01- 17.01.2025
II DANIE | |
Poniedziałek | Kurczak duszony w sosie porowo-śmietanowym ( 120g/70g) 1,7,9, ryż paraboliczny(250g), surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem (120g), domowy kompot porzeczkowy (200ml) |
E[kcal]:662,78 kcal |B[g]:26,5g|T[g]:19,02g|W[g]:96,4g | |
Wtorek | Pieczone kotleciki mielone z mięsa mieszanego (120g) 1,3, ziemniaki gotowane z koperkiem (250 g) ,mix sałat z pieczonym burakiem i sosem vinegret (120g) 10, domowy kompot jabłkowy (200ml |
E [kcal]: 634,94 kcal | B [g]: 25,6g | T [g]: 19,02g | W [g]: 90.34g | |
Środa | Gulasz z szynki wieprzowej (120g/100 ml ) 1, kasza jęczmienna (250g) 1, ogórek kiszony (120 g), domowy kompot wieloowocowy (200ml) |
E [kcal]:652,25kcal | B [g]:29.5g | T [g]: 19.25g | W [g]: 92.13g | |
Czwartek | Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym (100g/50g) 1,7,9 ziemniaki gotowane z koperkiem (250g), banan 1szt, domowy kompot jabłkowy (200ml) |
E [kcal]:661,5 kcal | B [g]:24,0g | T [g]:20,6g | W [g]:95,0g | |
Piątek | Pieczone kotlety rybne (120 g) 1,3,4,7,ziemniaki gotowane z koperkiem (250 g), surówka z białej kapusty z marchewką i czerwoną cebulą (120g), domowy kompot wieloowocowy (200ml) |
E [kcal]: 643.3kcal | B [g]:24,2g | T [g]: 18,5g | W [g]:95,0g | |
Liczbą oznaczono alergeny zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 (lista alergenów zamieszczona obok); Wartość odżywcza i kaloryczna posiłków została obliczona na podstawie średniej ważonej z uwzględnieniem grup wiekowych korzystających z posiłków , wynika ona z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej i stanowi 30-35% wartości zapotrzebowania. , ; E-energia, B-białko, T-tłuszcz, W-węglowodany Zastrzega się możliwość wprowadzania zmian do jadłospisu |
ALERGENY
OZNACZENIE ALERGENÓW
ALERGENY W ŻYWNOŚCI -WYSTĘPOWANIE
Zboża zawierające gluten
1
pszenica, żyto, pszenżyto, orkisz, jęczmień i owies oraz w pochodnych przetworach – kasze, makarony, płatki, mąka). Dodatek do pasztetów, parówek, konserw mięsnych, wędlin, serów żółtych, napojów, zup i sosów w proszku, przypraw, sosów sałatkowych, ciastek
Skorupiaki
2
skorupiaki to kraby, homary, krewetki, stanowią dodatek w azjatyckich potrawach curry i sałatkach, sosach rybnych, pastach.
Jaja
3
najmniejsze ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej jest po spożyciu białka jaja kurzego w formie wypieku (np. biszkoptu), nieco większe po spożyciu białka ugotowanego na twardo, następnie ugotowanego na miękko lub w formie jajecznicy, a największe po spożyciu surowego białka np. w postaci majonezu, tiramisu lub dodatku do tatara
Ryby
4
ryby są składnikiem sosów rybnych, sosów do sałatek, kostek rosołowych, sosów azjatyckich a także pizzy.
Orzeszki ziemne
5
znajdują się w ciastkach, potrawach curry, deserach, sosach, w oliwie, także czekoladzie i wyrobach czekoladopodobnych.
Soja
6
znajduje się w wędlinach, pasztetach mięsnych i sojowych, sosach, majonezach, margarynach, pieczywie, wyrobach cukierniczych, czekoladach, batonach, lodach i deserach mlecznych, główny składnik sosu i oleju sojowego.
Mleko
7
najczęstsza alergia pokarmowa w Polsce i dotyczy przede wszystkim dzieci w pierwszym okresie życia. Występuje w formie przetworów, jak lody, ciastka, słodycze, także w majonezie, sosach sałatkowych, kaszkach instant, purée ziemniaczanym, margarynie, naleśnikach, pierogach, zupach w proszku, potrawach w słoikach i puszkach, gotowych daniach rybnych. Mleko dodaje się też do wędlin i pasztetów.
Orzechy
8
występują w pieczywie, wyrobach cukierniczych, lodach, deserach mlecznych, kremach czekoladowych, słodyczach, czekoladzie i wyrobach czekoladopodobnych.
Seler
9
może występować w sałatkach, przetworzonych produktach mięsnych, również mrożonych, gotowych zupach, kostkach rosołowych, pasztetach.
Gorczyca
10
przyprawa stosowana w produkcji musztardy. Składnik mieszanek przyprawowych, marynat, sosów i zup.
Ziarna sezamu
11
główny składnik pasty wegetariańskiej hummus i masła sezamowego tahini. Występuje również w pasztetach wegetariańskich, pieczywie (posypanym ziarnami sezamu), kremach, ciastkach, lodach.
Dwutlenek siarki
12
dodawany jest do żywności jako konserwant, chroniący przed wilgocią i pleśnią np. do suszonych i kandyzowanych owoców. Obecny też w produktach mięsnych i napojach gazowanych, a także w winie i piwie. Dwutlenkiem siarki konserwuje się również warzywa i owoce, aby nie ulegały utlenieniu (nie ciemniały).
Łubin
13
łubin dodaje się do różnych gatunków mąki, stosuje jako zamiennik soi w produktach wegetariańskich lub składnik niektórych batonów energetycznych dla sportowców.
Mięczaki, małże
14
skorupiaki ,małże, kalmary, ślimaki, ostrygi, ośmiornice i trąbiki należą do produktów o dużym potencjale alergizującym. Mięczaki, poza odrębnym daniem, występują także w potrawkach rybnych, w paluszkach surimi, jako składnik sosu ostrygowego.