DATA :  05.12.2022 – 09.12.2022 r.

 ZUPAII DANIE
PoniedziałekKrem marchewkowy z grzankami na wywarze mięsno-warzywnym (330ml/10g) 1,7,9,
E [kcal]: 214,56 kcal | B [g]: 6,92g | T [g]: 11,52gW[g]23,93g
Kurczak pieczony (120g), ziemniaki gotowane (150g), Surówka z  czerwonej kapusty i cebulki (100g), domowy kompot jabłkowy (200ml)
E [kcal]: 457,03kcal | B [g]: 22.64g | T [g]: 12.09g | W [g]: 68.03g
WtorekZupa brokułowa z ziemniakami na wywarze mięsno-warzywnym (350ml) 9,
E [kcal]: 132,06kcal | B [g]: 6,27g | T [g]: 3,36g |W [g]21,57g
Spaghetti z sosem bolońskim z mięsem wieprzowym, warzywami i serem żółtym (350 g) 1,3,7, Owoc sezonowy (100 g), domowy kompot wieloowocowy (200ml)
E [kcal]: 570.86kcal | B [g]: 26.26g | T [g]: 18.88g | W [g]: 77.93g
ŚrodaZupa szczawiowa z jajkiem i ryżem na wywarze mięsno-warzywnym (320/30g) 3,9,
E [kcal]: 204.7kcal | B [g]: 9.5g | T [g]: 8.0g | W [g]: 24.2g
Pierogi ruskie z okrasą z cebulki (200/20g) 1,7, surówka z marchewki i brzoskwiń (100g), domowy kompot jabłkowy (200ml)
E [kcal]: 488.52kcal | B [g]: 15.12g | T [g]: 15.36g | W [g]: 78.64g
CzwartekKapuśniaczek z kiszonej kapusty z ziemniakami na wywarze mięsno-warzywnym (350ml) 9,
E [kcal]: 139.0kcal | B [g]: 4.4g | T [g]: 7.1g | W [g]: 15.8g
Pulpet drobiowo-warzywny w sosie koperkowym (120g/50ml) 3,7,9, kasza bulgur (150g) 1, surówka z kapusty pekińskiej, ogórka i kukurydzy w sosie vinegeret (100g) 10, domowy kompot wieloowocowy (200ml)
E [kcal]:566.68kcal | B [g]: 26.46g | T [g]: 16.23g | W [g]: 75.85g
E [kcal]:566.68kcal | B [g]: 26.46g | T [g]: 16.23g | W [g]: 75.85g
PiątekRosół drobiowy domowy z makaronem na wywarze mięsno-warzywnym (350ml) 1,3,9
E [kcal]: 214,4kcal | B [g]: 11,50g | T [g]: 6,24g | W [g]:29,27g
Dorsz pieczony w tradycyjnej panierce z dodatkiem mąki gryczanej  (100g) 1,3,4, ryż parboiled (150g), ogórek kiszony (100 g), domowy kompot wieloowocowy (200ml)
E [kcal]: 368.33kcal | B [g]: 19.97g | T [g]: 6.23g | W [g]:60.4g
Liczbą oznaczono alergeny zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 (lista alergenów zamieszczona obok); Wartość odżywcza i kaloryczna posiłków została obliczona na podstawie średniej ważonej z uwzględnieniem grup wiekowych korzystających z posiłków , wynika ona z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej i stanowi 30-35% wartości zapotrzebowania. , ; E-energia, B-białko, T-tłuszcz, W-węglowodany Zastrzega się możliwość wprowadzania zmian do jadłospisu

ALERGENY
OZNACZENIE ALERGENÓW
ALERGENY W ŻYWNOŚCI -WYSTĘPOWANIE

Zboża zawierające gluten
1
 
pszenica, żyto, pszenżyto,  orkisz, jęczmień i owies oraz w pochodnych przetworach – kasze, makarony, płatki, mąka). Dodatek do pasztetów, parówek, konserw mięsnych, wędlin, serów  żółtych, napojów, zup i sosów w proszku, przypraw, sosów sałatkowych, ciastek
Skorupiaki
2

skorupiaki to kraby, homary, krewetki, stanowią dodatek w azjatyckich potrawach curry i sałatkach, sosach rybnych, pastach.
Jaja
3

najmniejsze ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej jest po spożyciu białka jaja kurzego w formie wypieku (np. biszkoptu), nieco większe po spożyciu białka ugotowanego na twardo, następnie ugotowanego na miękko lub w formie jajecznicy, a największe po spożyciu surowego białka np. w postaci majonezu, tiramisu lub dodatku do tatara
Ryby
4
 
ryby są składnikiem sosów rybnych, sosów do sałatek, kostek rosołowych, sosów azjatyckich a także pizzy.
Orzeszki ziemne
5

znajdują się w ciastkach, potrawach curry, deserach, sosach, w oliwie, także czekoladzie i wyrobach czekoladopodobnych.
Soja
6
 
znajduje się w wędlinach, pasztetach mięsnych i sojowych, sosach, majonezach, margarynach, pieczywie, wyrobach cukierniczych, czekoladach, batonach, lodach i deserach mlecznych, główny składnik sosu i oleju sojowego.
Mleko
7

najczęstsza alergia pokarmowa w Polsce i dotyczy przede wszystkim dzieci w pierwszym okresie życia.  Występuje w formie przetworów, jak lody, ciastka, słodycze, także w majonezie, sosach sałatkowych, kaszkach instant, purée ziemniaczanym, margarynie, naleśnikach, pierogach, zupach w proszku, potrawach w słoikach i puszkach, gotowych daniach rybnych. Mleko dodaje się też do wędlin i pasztetów.
Orzechy
8

występują w pieczywie, wyrobach cukierniczych, lodach, deserach mlecznych, kremach czekoladowych, słodyczach,  czekoladzie i wyrobach czekoladopodobnych.
Seler
9
może występować w sałatkach, przetworzonych produktach mięsnych, również mrożonych, gotowych zupach, kostkach rosołowych, pasztetach.
Gorczyca
10

przyprawa stosowana  w produkcji musztardy. Składnik mieszanek przyprawowych, marynat, sosów i zup.
Ziarna sezamu
11

główny składnik pasty wegetariańskiej hummus i masła sezamowego tahini. Występuje również w pasztetach wegetariańskich, pieczywie (posypanym ziarnami sezamu), kremach, ciastkach, lodach.
Dwutlenek siarki
12

dodawany jest do żywności jako konserwant, chroniący przed wilgocią i pleśnią np. do suszonych i kandyzowanych owoców. Obecny też w produktach mięsnych i napojach gazowanych, a także w winie i piwie. Dwutlenkiem siarki konserwuje się również warzywa i owoce, aby nie ulegały utlenieniu (nie ciemniały).
Łubin
13

 łubin dodaje się do różnych gatunków mąki, stosuje jako zamiennik soi w produktach wegetariańskich lub składnik niektórych batonów energetycznych dla sportowców.
Mięczaki, małże
14
skorupiaki ,małże, kalmary, ślimaki, ostrygi, ośmiornice i trąbiki należą do produktów o dużym potencjale alergizującym. Mięczaki, poza odrębnym daniem, występują także w potrawkach rybnych, w paluszkach surimi, jako składnik sosu ostrygowego.
 

Go top